Hem och Skola i Finland hoppas att skolorna skall kunna öppnas före sommaren

Förbundet Hem och Skola hoppas att statsrådets helhetsbedömning av coronaläget nästa vecka möjliggör att vi stegvis kan öppna upp skolor och daghem. När det gäller skolelever skulle en återgång till närundervisning vara önskvärd speciellt för lågstadieelever och niondeklassister. När det gäller epidemiläget skall beslutsfattarna lyssna till experterna inom området men också göra en barnkonsekvensbedömning som ger en bredare bild av barnens välmående och sociala situation, anser Förbundet Hem och Skola.

Förbundet Hem och Skola har samlat in föräldrars erfarenheter om distansundervisning under de veckor som gått. Responsen visar att det i många fall har det gått relativt väl, men vissa familjer har uttryckt ett klart rop på hjälp. Ett beslut att öppna upp skolor leder till att samhället bättre igen kommer att kunna stöda de här familjerna.

I de familjer där en förälder distansarbetat har det varit krävande för de vuxna att fullödigt sköta sina arbetsuppgifter speciellt då man haft ett yngre barn i hemmet som krävt både närvaro, primärvård och handledning under en pågående arbetsdag. Familjer som har barn med särskilda behov har vittnat om en tung vardag där krafterna i många fall har sinat. Många familjer har också under de senaste veckorna nåtts av nedslående nyheter som besked om uppsägningar och permitteringar som nu kräver en nyorientering för de vuxna på arbetsmarknaden.

Ifall skolorna inte skulle öppnas under vårterminen är risken stor att också många sommarläger för barnen inhiberas. Aktörer inom den tredje sektorn väntar med spänning på hurdant beslut statsmakten gör med skolorna innan de tar ställning om sommarens verksamhet kan förverkligas. Beslutet har därför ett starkt signalvärde som går utöver skolåret. Ifall sommarverksamheten ställs in så är många skolbarns familjer i blåsten då tio sommarlovsveckor står tomma i kalendern.

Barnen behöver sitt sociala sammanhang och det är viktigt att kunna avsluta vårterminen tillsammans i sin grupp eller skolklass. Det är givet att coronaepidemin kräver nya rutiner och specialåtgärder i skolor och på dagis. Det kan kräva en del särlösningar. Det är också viktigt att barn, föräldrar och lärare som hör till riskgrupper skyddas. Hem och Skola litar på att de kompetenta pedagogerna i skolor och daghemmen klarar av återgången till vardagen. Återgången till en tidigare bekant tillvaro är mycket lättare för både barn och vuxna än övergången till de undantagsarrangemang vi upplevt. Nu är det viktigt att vuxna inte sprider onödig oro och rädsla till barnen som förmörkar de sista veckorna under vårterminen, anser Förbundet Hem och Skola.

Mera information ger:
Förbundet Hem och Skola
Förbundsordförande Anders Adlercreutz, tfn 0440-981 221
Verksamhetsledare Micaela Romantschuk, tfn 050-336 20 16

Till resultaten i enkäten om distansundervisning i coronatider:

Nu har vår Hem och Skola ett eget Mobile Pay-nummer!

Passa på att betala klubbar, medlemsavgiften 15€/familj etc. Numret är 50012, lätt som en plätt!

VÅRENS BÄNDKLUBB

Bändklubb för åk 5-7 med musiklärare Rasmus Melberg

Startdatum måndagen 20.1.2020 kl 15.30 i musiksalen, klubben pågår till slutet av maj. Anmälan senast 10.1.2020 till vår epost norsenshemochskola@gmail.com

Klubben kostar 35€ för 17 gånger och betalas in på konto "Norsens Hem och Skola r.f" Aktia FI58 4055 0016 8862 40. Skriv i meddelanderutan namnet på eleven som börjar i klubben.

Rock on!

NO FOMO

Vi har en ny Facebook-sida! Följ och gilla den så hålls uppdaterad!

MEDLEMSAVGIFTEN

Norsens Hem och Skola r.f. samlar in en medlemsavgift på 15 euro/familj. Vänligen betala till konto Aktia FI58 4055 0016 8862 40. Skriv i meddelanderutan namnet på eleven vars förälder du är.

Efterlyses: Föreläsare till Studia generalia läsåret 2019-2020

Norsens Hem och Skola ordnar Studia generalia-föreläsningar för eleverna i skolan. Vi bjuder in intressanta personer som kan berätta på ett engagerat sätt om ett aktuellt tema. Ett syfte är att presentera olika slags yrken/ karriärer för eleverna som står inför val av utbildning. Föreläsningar brukar vara mycket uppskattade av eleverna.

En föreläsning brukar räcka ungefär en timme. Läsåret 2019 planerar vi minst tre föreläsningar. I första hand leter vi efter personer med en koppling till skolan, t.ex. föräldrar till nuvarande elever i skolan. Kontakta någon styrelsemedlem om du har ett tips!

---------------------------------------------ANNONS-------------------------------------------

Kvartersfotbollslaget PPJ

Från och med i höst spelar vi match på stor fotbollsplan och tar gärna emot nya spelare. PPJ 06 erbjuder en månad kostnadsfri träning för pojkar födda 2006.

Du kan välja att starta mellan måndagen 23.9 och söndagen 17.11. Berätta för oss när du vill börja. Du kan själv välja för det finns olika träningsgrupper beroende på motivation och nivå. Den mera tävlingsinriktade gruppen gör sig klar för övergången till större spelyta i vinter. Målet är att bygga vidare för spel i B-junioråldern. I den andra gruppen tar vi det lite lugnare.

Det är över 60 pojkar i vårt lag och de flesta bor i södra Helsingfors.

Våra tränare är Scott Angevine (som också ansvarar för målvaktsträningen), Iisakki Raimovaara och Pekka Paukkonen.

Kom och testa!

Anmäl dig på epostadressen ppj06pojat@gmail.com skickar vi träningstiderna till dig

Jun 2020
TiOnToFr